Peter Moleman

Peter Moleman (1948) is een Nederlandse farmacoloog die zich heeft gespecialiseerd in de psychofarmacologie. Sinds zijn pensioen heeft hij zijn denkterrein verbreed en noemt zich nu hersenvorser

Biografie

In 1977 ben ik gepromoveerd in de farmacologie aan de Faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tussen 1977 en 1991 werkte ik als psychofarmacoloog op de afdeling psychiatrie van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, nu het Erasmus MC. Daar hielp ik bij het rationeel voorschrijven van psychofarmaca onder het motto “zo weinig mogelijk, maar als het moet, dan niet aarzelen”. Tussen 1991 en 1997 was ik mededirecteur van het Instituut voor Patiëntgebonden Psychiatrisch Onderzoek (IPPO). Van 2004 tot 2009 was ik als bijzonder hoogleraar “Biologische aspecten van de psychopathologie” verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen, Behavioural Science Institute.

Werk

Mijn expertise lag op het gebied van de toepassing van psychofarmaca in de psychiatrie in al zijn aspecten. Het hoofdbestanddeel van mijn werk bestond uit nascholing van psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en apothekers. Dat heb ik van 1987 tot mijn pensioenering in 2013 uitgevoerd vanuit mijn bedrijf Moleman Psychofarmacologie. Samen met Prelum Uitgevers heb ik het nascholingstijdschrift Psyfar opgericht, dat vier keer per jaar verschijnt.

Publicaties

Ik heb vele tientallen wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waaronder als eerste auteur in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als Nature, Archives of General Psychiatry (nu JAMA Psychiatry), American Journal of Psychiatry en Journal of Clinical Psychiatry. Daarnaast heb ik “Geneesmiddelen voor de geest: een praktische gids” en het standaardwerk “Praktische psychofarmacologie” geschreven (Prelum Uitgevers (2009): ISBN 978 90 856 20570, nu voortgezet als “Moleman’s Praktische psychofarmacologie”).

Deze website

Nu ik met pensioen ben kan ik mij helemaal uitleven in mijn hobby: bestuderen hoe de hersenen werken. De website is gratis en de inhoud is vrij beschikbaar, zie “Copyright”. Alle medewerkers zijn vrijwilligers en werken mee zonder betaling. Ik prijs mij gelukkig dat ik daarbij kan samenwerken met mensen die de werking van de hersenen allemaal interessant vinden. En zij vinden het leuk samen met mij de website Brein in Actie te maken.

Ik stel reacties op mijn stukken bijzonder op prijs. Op vragen antwoord ik altijd. Persoonlijke aanvullingen of aanvullingen uit andere kennisgebieden vind ik waardevol. Ook discussie over de inhoud van mijn stukken moedig ik aan. Samen weten we meer. Daarbij geldt een regel. Ik baseer de inhoud van mijn stukken op de stand van wetenschap, zoals ik die zie. Daar valt op af te dingen. Ik verwacht wel dat discussies gebaseerd zijn op aanwijsbare wetenschappelijke kennis. Ik behoud mij het recht voor anderssoortige reacties niet te publiceren.